Óriás szerverfarmot épít az Apple


Egymilliárd dollárt költenek rá, de nem árulják el, miért van szükségük Google-méretű szerverparkra. Bővül az iTunes? Vagy jön valami új, erőforrásigényes online szolgáltatás?

Egymilliárd dolláros befektetéssel óriási szerverfarmot épít az Apple Észak-Karolinában. A titokzatos projektre a Charlotte Observer című helyi lap hívta fel a figyelmet [1], amikor állami forrásokra hivatkozva bejelentette, hogy 46 millió dolláros adókedvezményt kap a cég azért cserébe, hogy a beruházást nem valamelyik másik amerikai keleti parti államba viszi. Az Apple azt vállalta, hogy kilenc év alatt költi el az egymilliárd dollárt a szerverpark felépítésére és karbantartására.

Egyelőre nem tudni, mire fogja használni a cég a hatalmas költséggel felépítendő, és valószínűleg ehhez mérhetően nagy teljesítményű szerverfarmot. Összehasonlításként: a hasonló adókedvezményekkel Észak-Karolinába csábított, és 2008-ban felépült Google-szerverfarm 600 millióba került, és jelentős részt vesz ki az amerikai keleti parti Google-forgalom (a kereső mellett a YouTube, a Gmail és még ezer más szolgáltatás) kezeléséért.

A hivatalos információk hiányában azonnal szárnyra kapó pletykák  két irányba mutatnak. Vagy az iTunest és az App Store-t fogja bővíteni az Apple, és ehhez szükséges a plusz infrastruktúra a háttérben, vagy olyan, cloud computingra (olyan online szolgáltatás, amihez nem a helyi gép adja az erőforrásokat, hanem a hálózatra csatlakozó gépek összessége) épülő szolgáltatás bevezetésével próbálkozik majd, amihez óriási tároló- és számítási kapacitás szükséges.

http://index.hu/tech/uzlet/2009/05/26/orias_szerverfarmot_epit_az_apple/