Hírek a Magyar Nemzeti Filmarchívumból


Elkezdődött A tolonc restaurálása
Kertész Mihály 1914-ben, Kolozsváron készült filmje 2008-ban a Duna Televízió raktárából került elő. A digitális restaurálás a Magyar Filmlaborban hozzávetőleg 16 millió forintba került volna, a Holland Filmarchívum azonban magára vállalta a nemzetközi érdeklődésre is számot tartó, értékes filmritkaság restaurálásának költségeit. A restaurált kópiáért mindössze egy később kiválasztásra kerülő, azonos hosszúságú cserefilmet kérnek. A film nitrokópiája áprilisban érkezett Amszterdamba, a Haghefilm laboratóriumba. 2002-ben itt készült el a Haghefilm-díját nyert némafilmünk, Az utolsó éjszaka restaurált kópiája is.

Amszterdamban restaurálták Az utolsó hajnalt
Amszterdamban restaurálták Az utolsó hajnalt, Kertész Mihály 1917-ben készült magyar filmjét. A filmből jelenleg csak egy háromszáz méter hosszú töredék található a gyűjteményünkben. A teljes kópia 2007-ben egy holland magángyűjteményből került a Holland Filmarchívumba. A restaurált kópiából filmcsere keretében archívumunk gyűjteményébe is kerül egy példány.

Hamarosan látható Az aranyember 1936-ban készült filmváltozata
Jókai Mór regényének három filmváltozata közül csak kettő maradt fenn vetíthető állapotban, Korda Sándor 1918-ban és Gertler Viktor 1962-ben készült filmje. A Gaál Béla által rendezett 1936-os filmváltozatot a mai közönség nem ismerheti, mivel a film eredeti kép- és hangnegatívja hiányosan maradt ránk. Az elmúlt évtizedben előkerült 16 mm-es kópia, valamint a Jugoslovenska Filmoteka (Belgrád) gyűjteményében, 2007-ben megtalált 35 mm-es nitrokópia felhasználásával, digitális technika alkalmazásával lehetővé vált a film teljessé és bemutathatóvá tétele. A Magyar Filmlaborban folyó restaurálási munkálatok rövidesen befejeződnek.

Forrás: http://www.filmintezet.hu/hirek/index.php#gate