Elhunyt Schuller Imre


A KAMERÁS EMBER

Im memoriam

Április 29. elhunyt  Schuller Imre, rendezö, operatör.

schuler-imre

Novemberben töltötte be volna a 90. születésnapját.

Schuller Imre rendkivüli müvész, aki szakmai tudásával, alázatával sokaknak mestere, szakmai példaképe mind a mai napig. Soha nem hivták a föiskolára tanitani, de már életében mütermet neveztek el róla, amelyben szinte minden filmgyári operatör dolgozott. Generációk nöttek fel, akik azokon a berendezéseken készithették különleges felvételeiket, melyeket Ö tervezett, szerkesztett, ö harcolt ki, ö teremtett meg. Munkássága alatt olyan technikai találmányokat fejlesztett ki, vezetett be, amelyek uj formanyelvi és technikai lehetöségekhez jutatták az egész szakmát, és amelyeket a nagy profi filmtechnikai cégek gátlás nélkül lekoppintottak és késöbb szériában gyártottak.

Ö alkotta meg az elsö szinkronhangos felvételek készitésére alkalmas nagyvariós-blimp kamerát, amely alkalmas volt közeli és távoli felvételek készitésére, E kamera elsö példánya egy tejesköcsögböl, néhány méter megolvasztott ólomcsöböl készült. Ezt a szakma csak köcsögös blimpnek hivta, és használta évtizedeken keresztül. Ma már minden kamera e paraméterekkel készül.

Ö találta ki és készitette el az elsö hordozható mini-kránt, amelyet egy személygépkocsival is lehetett szállitani. Ma a világban ugyan ezen elvek alapján készülnek a hasonló berendezések. Csak anyaguk és szinük változott. Ö dolgozta ki az optikák elé szerelhetö elötétlencsét, amely ma már nélkülözhetetlen eszköz az operatörök számára, amely lehetövé teszi, hogy távolról is közeli felvételeket készithessünk. Az Ö találmánya volt az elsö hazai viz alatti kamera, amely képes volt a levegöböl felvett tájkép látványából egy jeleneten belül viz alá ereszkedni. Az ö találmánya volt az elsö akkumulátorral müködtetett lámpa, amelyet elöször Afrikában használt, majd a hiradós kollegák jóvoltából a bécsi Hruscsov- Kennedy találkozón a világ valamennyi film és Tv tudósitója e lámpák fényében dolgozott. Azonnal lekoppintották. Rövidesen meg is jelent a nyugati piacon. Vett is a Mafilm a külföldi gyártóktól néhány darabot.

A világon elöször Ö fejlesztette ki az elsö un. macró-variót, azt a speciális szerkezetet, amely segitségével egy gombostü fejéröl készült képen belül is még variózni lehetett. E technikával készült legismertebb filmje a Requiem, és az Átkelés a Gránicuson..

Munkájának elismeréseként elsö kitüntetéseit nem a filmszakmától, nem a kulturpolitikától kapta, hanem más szakmától. Ö lett az elsö és valószinüleg az utolsó filmmüvész, aki az Erdészet Kiváló Dolgozója c. kitüntetö megtiszteltetésben részesült. Balázs Béla dijat, Érdemes Müvészi elismerést csak jóval késöbb kapott.

Schuller Imre 1947-ben került a filmszakmába. Nem játékfilmek operatöreként lett ismert, hanem olyan rendhagyó alkotások révén, amelyek kiállták az idö próbáját. Az erdö királya, a Requiem, az Átkelés a Gránikuson, a Holdfogyatkozás, a Hajnali imádság, mind, mind különleges, megismételhetetlen filmek, amelyek magukon viselik e rendkivüli müvész egyedi kézjegyét.

Áldott legyen az emléke

Dénes Gábor

(Szabó Gábor filmleveléből idézve)