A tévék vitájában is dönthet az ORTT


Ki tudja milyen következményei lehetnek a döntésnek?

—————————

Keddi ülésén tűzte napirendre az ORTT a TV2 és az RTL Klub kérvényét a koncessziós díjak csökkentéséről.

Kedden dönthet az ORTT a koncessziós díjak csökkentéséről, melyet a két kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub kérvényezett. Az ORTT-hez két különböző módosító javaslat is érkezett: az egyik a szerződésekben szereplő összeget mintegy felezné, a másik pedig – a rendszert gyökeresen átalakítva – bevételarányossá tenné a befizetendő díjat. Ez azt jelentené, hogy a két kereskedelmi tv-csatorna a hatályos szerződésükben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett – az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 millió körüli összeget fizetne.

Az RTL Klub koncessziós díja az ORTT egy külön pénzalapjába folyik be, és csak a digitalizációra fordítható, míg a TV2-én 70:30 arányban osztozik a Magyar Televízió és a Duna Televízió.

Az MTV közleményében kifejtette reményét azzal kapcsolatban, hogy az ORTT elutasítja a kereskedelmi televíziók kérvényét. Indoklásuk szerint ugyanis indokolatlan bármiféle előnyt nyújtani a kereskedelmi televízióknak,véleményük szerint egyik kereskedelmi televízió sem hozott nyilvánosságra olyan adatokat vagy összefüggéseket tartalmazó elemzést, mely azt bizonyítaná, hogy a csatornák kérvénye a koncessziós díjak csökkentéséről indokolt lenne.

A díjak csökkentése még nehezebb helyzetbe hozná a válság miatt már amúgy is nehezen gazdálkodó MTV-t, ott ugyanis – a felügyelő közalapítvány több tagjának közlése szerint – az eredeti koncessziós díj-bevétellel kalkulálták idei üzleti tervüket.

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&place=hirkereso_cimoldal%20&nID=405590