3DTV a szabványosítás útján


Az SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) még 2008 augusztusában bizottságot hozott létre, hogy megvizsgálja a sztereoszkopikus 3D tartalmak otthoni televíziós és számítógépes felhasználásának műszaki kérdéseit és szabványosításának lehetőségét. Az eredményeket a NAB Konferencia digitális mozival foglalkozó egyik előadásán adták közre, “SMPTE 3D Home Master” címmel illetve kibocsátottak egy sajtóközleményt is.

A vizsgálatok tárgyát a 3D televíziós tartalom (3DTV) disztribúciós és megjelenítési lehetőségeinek feltérképezése képezte.

Javaslataik szerint a képméret 1920 x 1080, 60 (50) progresszív képkockával SZEMENKÉNT vagyis 2 x 60 (50) kép. A jelenlegi mozi 3D vetítőrendszerek ettől egy kicsit nagyobb felbontásúak: 2048 x 1080 x 72 képkocka per szem. A lejátszó rendszereknek a meglévő 2D-s tartalmakkal kompatibilisnek kell lennie. Az otthoni lejátszó rendszerek első generációját Blu-Ray eszközök jelentik majd. A konkrét szabványosítási folyamat idén júniusban kezdődik és várhatóan egy évig tart majd és a folyamat részeként felülvizsgálják majd a már létező szabványok 3D tévézésben (talán jobb ha szórakoztatást mondunk a tévézés helyett) történő alkalmazhatóságát is.

Üzletileg is sokat várnak a 3D otthoni szórakoztatórendszerek bevezetésétől. A amerikai mozikban a 3D vetítések 28%-a generálta a bevételek 60%-át a vetítés első hetében.  Mivel a meglévő átviteli és disztribúciós rendszerek használhatóak lesznek 3D tartalom szétosztására is, így jó alkalom kínálkozik a majd rengeteg meglévő tartalom 3D újragenerálására és eladására, ahogy ez a VHS műsoros kazetták után a DVD és Blu -Ray esetében is történt. Vagyis Casablanca ismét, de már 3D-ben, hmmm…  🙂 Az SMPTE speciális 3DTV csoportjának tagjai úgy látják, hogy két éven belül a 3D tartalmak mindennapossá válhatnak az otthonainkban is.

A broadcast műsorgyártó eszközök fejlesztőin, gyártóin ez biztosan nem fog múlni, hogy idehaza ez mit jelent azt persze nehéz megjósolni. Ha a földi digitális sugárzás  jelenlegi hazai történetét vesszük alapul, akkor majd az unokáink fogják talán látni… :). Persze vannak gyártók némileg eltérő elképzelésekkel, mint amit az SMPTE ajánl, de talán sikerül elérni, hogy ne alakuljon ki ismét formátum háború, mint azt láttuk már a VHS – Beta vagy a Blu-Ray kontra HD DVD esetekben is.