Hírműsor lebonyolítás automatizáció a Mosarttól


A norvég Mosart Medialab újszerű technológiájára alapozva, MOS protokollt maximálisan kihasználva automatizálja a hír – és általában az élő műsorok lebonyolítását. A rendszer a newsroom szoftver információit felhasználva vezérli a képkeverőt, routereket, feliratozókat, hangkeverőket, video szervereket, világítási rendszert, multiviewer kijelzőket és robotkamerákat – vagyis mindent, amit csak vezérelni érdemes.

A Mosart rendszerét olyan ismert televíziók használják, mint a német N24 hírcsatorna, a TV2 News Dániában, vagy a TV4 Svédországban.

Az újszerű grafikus felhasználói felület hatékony vezérlést és megismételhetőséget, precizitást és kiszámíthatóságot ad a műsorgyártási folyamatokhoz.

A hír műsor folyamatában minden változás azonnal megjelenik az adásmenetben és manuális közbeavatkozás nélkül már a megváltoztatott műsormenet kerül adásba. Különösen hasznos ez, az un “Breaking News” esetében, amikor váratlanul és alapos előkészítés nélkül szükséges reagálni egy fontos eseményre.  A hír mellett a sport is ideális téma lehet a Mosart rendszerének használatához.

Ismereteink szerint a Mosart rendszere az első un. template – alapú elő adás automatizációs rendszer. Az egyedülálló logikájának, felültetének kialakításában a norvég televíziók számos évtizedes gyakorlattal rendelkező gyártási szakembere és rendezője részt vett a több évig tartó fejlesztési folyamat során.