Az első 3G, HD, SD Waveform/Vectorscope monitor – számítógépen


A Blackmagic Design is számos újdonsággal jelentkezett a kiállításon, de a legfigyelemreméltóbb talán az számítógépes WFM monitor volt – Ultrascope néven. A név most kivételesen nem erős marketing túlzás, a szerkezet igazán sokat tud és igazán kedvező áron. Kapható lesz nálunk is hamarosan.

snapshot-2009-04-24-08-05-18

Szükséges egy PC és egy monitor a kártya/szoftver készlet alkalmazásához.  A kártya és szoftver csomag ára valahol olyan 200e Ft körül lesz nettó, vagyis sokak számára válasz lehet a megfizethető és korszerű WFM keresése kapcsán. Az SDI csatlakozáson keresztül SDI, HD-SDI jeleket tud fogadni, 8 csatorna embedded hangsávval. Rendelkezik optikai (fiber)  ki – és bemenetekkel is.

Amint az a fenti képen is látható egyidejűleg 6 különböző kijelzés is monitorozható egy 24 inches monitoron, ideértve a hangra is vonatkozó fázis és sok csatornás szintinformációt.

Talán még egy video monitor is megspórolható a használatával, hiszen egy video ablakban a time-code-ot is ki tudja jelezni.

Akiknek fontos a minőségi színkorrekció és finiselés, azok igen jól tudják használni az RGB/YUV parade kijelzést, aminek segítségével könnyen össze lehet fényelni a különböző jeleneteket és korrigálni a fehér egyensúly esetleges hibáit.

Mivel az Ultrascope csak digitális SDI video és embedded audio csatlakozásokkal rendelkezik, ezért akik analóg környezetben dolgoznak, külső átalakítók segítségével tudják majd használni. Így persze drágább lesz valamivel a használata, de még mindíg messze nem kerül annyibba, mint egy “igazi” hasonló szolgáltatásokkal rendelkező nagy WFM.