Az intelligens H-264 enkóder


Meglepő, ámde nagyszerú ötlet, amit a Broadcast International kitalált.

Felmérték a különböző H-264-es enkóderek előnyeit, hátrányait és a CodecSys nevű szoftverükkel egyidejűleg többfajta kodeket is tudnak használni a jobb képminőség érdekében. Az alkalmazás analizálja a képtartalmat és annak függvényében választja ki, hogy az adott képekhez melyik kodek a legjobb megoldás. Vagyis egy file többféle kodek fehasználásával állítódik elő, minden képet egy arra leginkább alkalmas kodekkel számolnak ki.

Trükkös és nagy számítási teljesítményt igénylő elképzelés a képminőség maximalizálása érdekében. Az egyik első licenszer a japán Fixstars, aki a Playstation 3-ban is megtalálható Cell processzoros számítási sebesség növelő hardvert kínál a szoftver alá, az IBM PowerXCell 8i kártyán alapuló GigaAccell 180 kártyát.

A kártya PCI Express szlotba helyezhető és 180 GFLOPS teljesítményre képes. Windows és Linux operációs rendszereken használható jelenleg.

Akiknek ez is kevés lenne, azoknak kínálja a gyártó a CodecSys szoftver mellé az nVidia Tesla S1070 processzorát, amiben összesen egyidejűleg 960 processzor core tud parallel számításokat végezni, gépenként 4 teraflop számítási sebességgel… Még leírni is sok.