Holografikus képalkotás Japánból


Úgy egy-két évtized múlva, ha visszatekintenénk az idei NAB-re, akkor lehet hogy ezt látnánk a kiállítás legfontosabb hírének.

A japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet valós holografikus képet játszott le, kisérleti rendszerén. Olyan magyar narancsosan: kicsi volt és zajos, de mozgott legalább. Nem 3D, nem sztereoszkópikus, hanem holografikus. Nem kell szemüveg sem tehát.

Ha valaki nem ismerné fel, egy tűzoltóautó modell, egy fa és egy “3D” felirat adják a képtartalmat. Jelenleg egy – két centis tárgyakat tudnak reprodukálni (3 éven belül szeretne a kutató intézet eljutni 4 cm-ig), a felismerhetőségi vagy talán inkább nézési szög 2 fok egyenlőre. A megjelenítés jelentős számítógépes teljesítményt és három színű lézert kíván.

1bb

nict-holographic-capture

A felépítést mutató grafikán az un Fly-Eye lencsék reprezentálják az egyidejűleg többféle látószögből történő fénygyűjtést. A rendszer felbontása a látószögek számának növelésével is növelhető.

Az igazi az lenne, ha a holografikus mozgóképhez holografikus hang társulna. Ha a vetített zenészeket a koncertfelvétel reprodukción körbe tudnánk járni és közben ennek megfelelően változna a hang is.

A japánoknak erre is van elképzelése. A kiállításon demonstráltak egy un “ultrarealisztikus 3D” hangrendszert, ami valamiféle akusztikus hologramként kell elképzelni, mintha a zenei esemény terének a hangját rögzítené, a tér minden pontját egyszerre – már ha lehet ilyesmit egyáltalán leírni a szakmai hitellesség látszatát keltve :).

Bemutattak egy 72 inches vetítős 3D kijelzőt, ami speciális üveg nélkül is 3D megjelenítést tett lehetővé. Sőt jelenítettek meg fizikai hatással együtt tárgyat 3 dimenziósként: ” Tactile Multisensory Interaction System Experience” – ahogy az angol nyelvű leírás mondja. Az, hogy Japánból a kiállításra IPTV megoldás segítségével 3 dimenziós televíziós műsort sugároztak valós időben, szinte már említésre sem érdemes.

Mindezek a csodák persze csak a laborban léteznek egyenlőre. Anno az első analóg HD televíziós kisérleteket mág a hatvanas években kezdték szintén Japánban, az ottani “állami” televízióban, az NHK-ban, nem sokkal azután, hogy a szines televíziózás igazán népszerűvé vált a fekete-fehér után. Valami azt súgja, hogy ezek a holografikus csodák kevesebb idő múlva lesznek a polcokon, mint amennyi mostanáig az első HD tévés kisérlet óta eltelt.