Olyan, mint egy nagy kamera – Panasonic AG-HPX301 P2 kamkorder


Olyan, mint egy magasra nőtt kamasz, felnőttnek látszik, de még azért gyerek.

panasonic_ag-hpx300_leftsla1

Már hetek óta majdnem ki tudtuk próbálni idehaza is (valahogy nem jött igazán össze – talán túlságosan el voltunk foglalva az Ikegami GFCAM tesztelésével :)), de sokaknak még biztosan újdonság.

Igéretesen néz ki. Jó az ár. Sőt meglepően megfizethető. A halvány bizonytalanság oka az a fránya 1/3 inches érzékelő.  A nagy broadcasterek nem feltétlenül szeretnek bele első látásra, de biztosan népszerű lesz a kisebb filmkészítők, esetleg helyi tévék feladatainak ellátására. Olyan, mint egy nagyra nőtt HVX 200-as, jobb optikával, jobb egyensúllyal, szokásos méretekkel és aránnyal. Sokrétű szolgáltatások: 1080 i/p HD, SD, DVCPROHD és AVCINTRA kodek, 20-féle képváltási frekvenciával.  Külső remote controller és az év második felében bemutatandó CCU segítségével átalakítható lesz studió kamerának is. Meglátjuk. Lesz nálunk belőle néha kipróbálható. Csak az az 1/3 inches CMOS ne lenne…

Ne felejtekezzünk el a kiegészítőkről sem, mint amilyenek az új, olcsóbb és gyorsabb 32 Gb és 64 GB P2 kártyák.

Érdekes még a HMR-10E miniatűr HD recorder is.

Olcsó SD és SDHC kártyára 3-féle tömörítési aránnyal, AVCHD tömörítéssel  rögzít full raszteres 1920 x 1080 HD felvételeket. Egy 32 GB-os SDHC kártyára akár 5,3 óra is rögzíthető teljes raszteres HD-ben, míg 1440 x 1080 raszterrel a 12 óra kapacitás is lehetséges. Az így készített felvételeket a Panasonic plazma, LCD kijelzői, Blu-Ray lejátszói sőt akár egy Playstation 3 is közvetlenül a kártyáról  le tudja játszani. A felvett anyagok akár PC-n, akár Mac-en USB2 porton keresztül a vágórendszerbe történő másolás után vághatók.